Zwanger van een tweeling of meerling?

Wat gaat er toch veel door je heen als je op de echo niet één, maar twee (of meer!) hartjes ziet kloppen. Wellicht hadden jullie het al vermoed, gehoopt of gevreesd. Als je zwanger bent van een twee-, drie- of meerling zul je veel vragen hebben. Zullen ze gezond zijn? Hoe verloopt de bevalling? Redden we het financieel? Na de eerste schrik verheugen de meeste ouders zich enorm op deze bijzondere gezinsuitbreiding. Bedenk dat het voor een twee- of meerling heel leuk is om samen vanaf de baarmoeder op te groeien. die ervaring maakt hun band heel speciaal!

Hoe verloopt een tweelingzwangerschap

Een twee- of meerlingzwangerschap duurt meestal korter. Het is daarom verstandig om in de eerste helft van de zwangerschap veel te regelen en aan te schaffen, omdat je dan nog redelijk fit en mobiel bent.

Onder begeleiding van de gynaecoloog

Als een meerlingzwangerschap is vastgesteld, krijg je een medische indicatie. Dit houdt in dat de verdere begeleiding van de zwangerschap en de bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog vallen en dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Ook zal je vaker op controle moeten komen dan bij een eenlingzwangerschap.

Bespreek ruim van te voren hoe jij en je gynaecoloog de bevalling zien. De helft van de meerlingen mag al snel na de bevalling naar huis, de andere helft verblijft nog enige tijd in het ziekenhuis.

Symptomen bij een tweelingzwangerschap

Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur. Dit zal op voorschrift van een arts worden aangevuld.

Gezondheidsadvies

Probeer zo gezond mogelijk te eten. Melkproducten, volkoren brood, fruit en groente zijn de leveranciers van vitamines en mineralen. Wees zuinig met zout. Neem voldoende rust, ook overdag. Vermijd vet eten, koffie en scherpe kruiden. Begin eerder met zwangerschapsgym.

Babyuitzet bij de geboorte van een tweeling

Als je een tweeling krijgt, moet je ook wat meer spulletjes aanschaffen. Onderstaand een overzicht van de extra materialen die je nodig hebt:

Benodigdheden voor je baby

Natuurlijk heb je, naast de spullen uit het kraampakket, ook artikelen nodig om je baby te verzorgen. Zeker wanneer je voor het eerst een kind krijgt, weet je misschien niet zo goed wat je allemaal nodig hebt. In de lijst hieronder zie je wat je minimaal nodig hebt tijdens de eerste dagen. 

 • 2 wiegjes of ledikantjes
 • 2 dekentjes, 2 lakentjes en 2 hoeslakentjes
 • 2 moltons
 • 4 kruiken en 4 kruikenzakken*
 • 20 hydrofiel luiers, bij voorkeur gewassen en gestreken
 • 2 pakken wegwerpluiers of 48 piquéluiers plus strikslips
 • 1 luieremmer
 • Babybadje of Tummy Tub met standaard
 • Aankleedkussen
 • 16 spuugdoekjes
 • 12 rompertjes of hemdjes (maat 50/56)
 • 12 truitjes en 12 broekjes (maat 50/56)
 • 4 mutsjes
 • Digitale thermometer

* Let op! Controleer de kruiken van tevoren altijd op lekkage, om brandwonden te voorkomen.

Wassen

Babyspulletjes moeten voor gebruik worden gewassen. Gebruik daarbij geen wasverzachter, want hierin zit een stof die de huid van je baby kan irriteren.

Meer uren zorg

Indien je bent bevallen van een twee- of meerling en heb je thuiskraamzorg dan mag er 2 uur extra kraamzorg per dag worden ingezet.

Couveusenazorg

Ook levert Lunavi Kraamzorg couveusenazorg. Hier kun je gebruik van maken indien jouw kindje(s) in de couveuse hebben gelegen. 

Op de site van NVOM vind je ook allerlei informatie betreffende meerlingen.

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze
vacature van Lunavi?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Lunavi Kraamzorg