Veilig slapen, hoe doet mijn baby dat?

Ga je de babykamer inrichten? Dan is het belangrijk om bij je aankopen te letten op veiligheid en kindvriendelijkheid. De volgende tips zijn belangrijk om je baby een veilige slaapomgeving te bieden:

  • Kies je voor een wiegje? Je baby mag daar maximaal vijf maanden in slapen, dan is hij/zij toe aan een degelijk bedje of ledikantje.
  • Als je een gebruikt bedje of wiegje hebt, gebruik dan een schoon matras in verband met de hygiëne. Ga je op zoek naar een matrasje voor het bedje van je baby dan zijn er diverse mogelijkheden te verkrijgen. Wij adviseren het gebruik van een matras in combinatie met een molton en een onderlaken.
  • Hoofdbeschermers, stootranden, hemeltjes, bedverkleiners en dergelijke in het wiegje of bedje raden wij ten strengste af! De baby zou er namelijk met zijn/haar mondje of neusje tegenaan kunnen gaan liggen en in ademnood kunnen komen.
  • Koop of gebruik geen dekbedje! Een dekbedje is even warm als maar liefst drie of vier wollen dekens en dat is veel te warm. Bovendien zou je baby in een dekbedje verstrikt kunnen raken of het over zijn/haar hoofd kunnen trekken. Wij adviseren het gebruik van één of twee dekentjes in combinatie met lakentjes.
  • De afstand tussen de spijlen van het bedje mag maximaal zes centimeter bedragen. De spijlen moeten doorlopen tot op de bodem en minstens zestig centimeter hoog zijn. De ruimte tussen het matrasje en de bedrand mag niet meer dan twee centimeter bedragen.
  • Onze voorkeur gaat uit naar een metalen, goedgekeurde kruik om het babybedje voor te verwarmen. Het gebruik van een gelkruik en een pittenzak wordt in verband met verbrandingsgevaar afgeraden. Een rubberen kruik heeft meer kans op lekkage en raden wij daarom ook af. Als je een kruik gebruikt, leg deze dan altijd in het bedje met de dop naar beneden.
  • In de kraamtijd wordt een zeiltje overigens nog niet gebruikt. Dat is om veiligheidsreden en omdat de kans dat de baby het matrasje nat plast nog erg klein is.
  • Zorg ervoor dat er zich geen losse draadjes of snoertjes direct naast of in het babybedje bevinden.

Voor meer informatie over veiligheid bij aanschaf van spullen voor je jonge spruit kun je contact opnemen met Stichting Consument en Veiligheid: www.veiligheid.nl.

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze
vacature van Lunavi?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Lunavi Kraamzorg