Taken van de kraamverzorgende

Zodra je bent bevallen van je kindje, kun je rekenen op kraamzorg van een kraamverzorgende. Zij ondersteunt jou en je baby, zodat jullie een zo’n goed mogelijke start hebben. Wanneer komt de kraamverzorgende en welke taken voert de kraamverzorgende uit? Lunavi Kraamzorg vertelt je er graag meer over!

Eerste contact is met kraamzorgconsulent

Tussen de 25e en 28e week van de zwangerschap krijg je een intakegesprek met een medewerker van Lunavi Kraamzorg. Dit gesprek is met één van onze kraamzorgconsulenten. De consulent komt bij jou langs óf het intakegesprek vindt telefonisch plaats. Dit laatste is het geval wanneer je al meerdere kinderen hebt. Tijdens het intakegesprek worden jouw wensen wat betreft kraamzorg besproken. Waar hechten jij en je partner waarde aan? Ook bekijkt de consulent hoe de situatie bij jou thuis is. Zijn er trappen in huis of zijn er andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden? Eventueel kan de consulent de hoogte van het bed controleren en bedklossen adviseren. Gedurende je zwangerschap en kraamweek is de kraamzorgconsulent jouw centrale aanspreekpunt.

Kraamverzorgende aanwezig bij bevalling

Indien je thuis bevalt is er ook een kraamverzorgende bij jouw thuisbevalling aanwezig. Ook bij een poliklinische bevalling kan het zijn dat er een kraamverzorgende van onze organisatie aanwezig is. In een vroeg stadium van de bevalling neemt de verloskundige contact op met jouw kraamzorgorganisatie. De kraamverzorgende die dienst heeft, zal aanwezig zijn bij jouw (thuis)bevalling. Hierbij assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Je kunt ook te maken krijgen met een van onze kraamverzorgenden tijdens jouw bevalling in het kraamhotel van Lunavi bij Fam Moeder- & Kindcentrum (MKC) gelegen binnen het ETZ te Tilburg. Indien je niet poliklinisch in het ziekenhuis bevalt dan krijg je te maken met de kraamverzorgende wanneer je na de bevalling naar huis mag.

Na jouw bevalling belt een medewerker van het kraamhotel of het ziekenhuis (afhankelijk waar je bent bevallen en op dat moment verblijft) naar de kraamzorgorganisatie waar jij bent aangesloten om te laten weten dat jij die dag naar huis gaat. De dag dat je thuiskomt, wordt de kraamzorg opgestart en staat de kraamverzorgende voor de deur om jou en je kleintje te begeleiden tijdens de kraamweek.

Huishoudelijke taken kraamverzorgende

De kraamverzorgende heeft verschillende taken, afhankelijk van de zorg die zowel jij als jouw kindje nodig hebben. In ieder geval controleert de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van je kindje, ze bekijkt het navelstompje en voert andere gezondheidschecks uit. Ook jouw temperatuur wordt iedere dag gemeten en jouw wond en/of hechtingen worden gecontroleerd. Daarnaast zorgt de kraamverzorgende voor ondersteuning bij het douchen of wassen, ze verzorgt ontbijt en lunch en ze zorgt voor de hygiëne van het toilet, de badkamer en de slaapkamer. Zo worden het toilet en de douche dagelijks schoongemaakt, wordt er gestofzuigd, wordt het bed verschoond en wordt de was gedaan. Zijn er nog andere kinderen aanwezig, dan zal de kraamverzorgende ook een deel van de zorg voor deze kinderen op zich nemen.

Advies over verzorging van je kindje

Maar dat is niet alles: de kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van je kindje, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van je kindje. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding. Indien nodig kan je (eventueel via de kraamverzorgende) meer informatie inwinnen bij de lactatiekundige van Dé Provinciale Kraamzorg I Lunavi Kraamzorg. Geef je flesvoeding, dan kan de kraamverzorgende je natuurlijk ook heel goed ondersteunen. Bovendien krijg je advies over Dunstan Babytaal, babymassage, slaappatronen en een goede tilhouding.

Meer weten over taken kraamverzorgende?

Wil je meer informatie over de taken van de kraamverzorgende? Of wil je weten wat je van de kraamzorg kan verwachten? Aarzel niet en neem contact op met de kraamzorgconsulenten van Lunavi Kraamzorg! Onze consulenten luisteren aandachtig en geven antwoord op jouw vragen. Je kan alles met hen bespreken en geen vraag is hen te gek. Indien gewenst kunnen de consulenten jou helpen bij het aanvragen van kraamzorg.

Wij staan voor je klaar

Liever iemand
persoonlijk spreken?
Geen probleem!

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over de kraamzorg
van Lunavi?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgers

Schrijf je meteen in bij
Lunavi Kraamzorg

Nieuw geboren

Maak kennis met de Lunavi baby’s

  • Mads

  • Anastasia

  • Goof

  • Hidde

  • Tijn