Taken van de kraamverzorgende

Zodra je bent bevallen van je kindje, kun je rekenen op kraamzorg van een kraamverzorgende. Zij ondersteunt jou en je baby, zodat jullie een zo’n goed mogelijke start hebben. Wanneer komt de kraamverzorgende en welke taken voert de kraamverzorgende uit? Lunavi Kraamzorg vertelt je er graag meer over!

Eerste contact is met kraamzorgconsulent

Tussen de 25e en 28e week van de zwangerschap krijg je een intakegesprek met een medewerker van Lunavi Kraamzorg. Dit gesprek is met één van onze kraamzorgconsulenten. De consulent komt bij jou langs óf het intakegesprek vindt telefonisch plaats. Dit laatste is het geval wanneer je al meerdere kinderen hebt. Tijdens het intakegesprek worden jouw wensen wat betreft kraamzorg besproken. Waar hechten jij en je partner waarde aan? Ook bekijkt de consulent hoe de situatie bij jou thuis is. Zijn er trappen in huis of zijn er andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden? Samen met de kraamzorgconsulent wordt er ook gekeken naar de hoogte van je bed. Indien het bed niet aan de juiste hoogte voldoet worden er hiervoor klossen besteld. Samen met jou bestelt de kraamzorgconsulent de klossen indien deze nodig zijn en eventule andere hulpmiddelen die nodig zijn in de kraamweek.Gedurende je zwangerschap en kraamweek is de kraamzorgconsulent jouw centrale aanspreekpunt.

Kraamverzorgende aanwezig bij bevalling

Indien je thuis bevalt is er ook een kraamverzorgende bij jouw thuisbevalling aanwezig. Ook bij een poliklinische bevalling kan het zijn dat er een kraamverzorgende van onze organisatie aanwezig is. In een vroeg stadium van de bevalling neemt de verloskundige contact op met jouw kraamzorgorganisatie. De kraamverzorgende die dienst heeft, zal aanwezig zijn bij jouw (thuis)bevalling. Hierbij assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Je kunt ook te maken krijgen met een van onze kraamverzorgenden tijdens jouw bevalling in het kraamhotel van Lunavi bij Fam Moeder- & Kindcentrum (MKC) gelegen binnen het ETZ te Tilburg. Indien je niet poliklinisch in het ziekenhuis bevalt dan krijg je te maken met de kraamverzorgende wanneer je na de bevalling naar huis mag.

Na jouw bevalling belt een medewerker van het kraamhotel of het ziekenhuis (afhankelijk waar je bent bevallen en op dat moment verblijft) naar de kraamzorgorganisatie waar jij bent aangesloten om te laten weten dat jij die dag naar huis gaat. Soms moet je ook zelf bellen naar de kraamzorgorganisatie, dit is afhankelijk van waar je bevalt. De dag dat je thuiskomt, wordt de kraamzorg opgestart en staat de kraamverzorgende voor de deur om jou en jouw baby te begeleiden tijdens de kraamweek.

Taken van de kraamverzorgende

De kraamverzorgende heeft verschillende taken, afhankelijk van de zorg die zowel jij als jouw baby nodig hebben. Het belangrijkst is natuurlijk de zorg voor moeder en kind. In ieder geval controleert de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van jouw baby, ze bekijkt het navelstompje en voert andere gezondheidschecks uit. Ook jouw temperatuur wordt iedere dag gemeten en jouw wond of hechtingen worden gecontroleerd. Daarnaast zorgt de kraamverzorgende voor ondersteuning bij het douchen of wassen. Ook begeleidt ze jou met de voeding voor jouw baby.

De kraamverzorgende neemt altijd de zorg van moeder en de baby op zich, alle andere taken, waaronder de huishoudelijke taken zijn afhankelijk van het aantal gekozen zorguren/pakket.

De kraamverzorgende verzorgt ook het ontbijt en de lunch en ze zorgt voor de hygiëne van het toilet, de badkamer en de slaapkamer(s) van moeder en de baby, de bedden van moeder en de baby worden zo nodig verschoond. Zo worden het toilet en de douche dagelijks schoongemaakt, Indien er voldoende tijd over is naast de zorg voor moeder en de baby wordt er gestofzuigd en wordt de was gedaan. Zijn er nog andere kinderen aanwezig, dan zal de kraamverzorgende ook een deel van de zorg voor deze kinderen op zich nemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal zorguren wat er is gekozen. De zorg voor moeder en de baby komt altijd op de 1e plaats!

Advies over verzorging van jouw baby

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding. Indien nodig kun je (eventueel via de kraamverzorgende) meer informatie inwinnen bij de lactatiekundige van Lunavi Kraamzorg. Geef je kunstvoeding, dan kan de kraamverzorgende je natuurlijk ook heel goed ondersteunen. Bovendien krijg je advies over slaappatronen en een goede tilhouding.

Contact kraamverzorgende verloskundigen en overdracht JGZ

Tijdens de kraamweek heeft de kraamverzorgende contact met de verloskundige. De verloskundige komt tijdens de kraamweek kijken hoe het gaat en indien nodig kan de kraamverzorgende ook telefonisch contact opnemen met de verloskundige.

Aan het einde van het kraambed draagt de kraamverzorgende via een overdracht de zorg over aan de JGZ.

Meer weten over taken kraamverzorgende?

Wil je meer informatie over de taken van de kraamverzorgende? Of wil je weten wat je van de kraamzorg kunt verwachten? Aarzel niet en neem contact op met de kraamzorgconsulenten van Lunavi Kraamzorg! Onze consulenten luisteren aandachtig en geven antwoord op jouw vragen. Je kunt alles met hen bespreken en geen vraag is hen te gek. Indien gewenst kunnen de consulenten jou helpen bij het aanvragen van kraamzorg.

Wij staan voor je klaar

Liever iemand
persoonlijk spreken?
Geen probleem!

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze
vacature van Lunavi?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Lunavi Kraamzorg

Nieuw geboren

Maak kennis met de Lunavi baby’s

  • Saar

  • Gioia

  • Jailey

  • Lou

  • Ties