Zwanger van een tweeling of meerling
Wat gaat er toch veel door je heen als je op de echo niet één, maar twee (of meer!) hartjes ziet kloppen. Wellicht hadden jullie het al vermoed, gehoopt of gevreesd. Als je zwanger bent van een twee-, drie- of meerling zul je veel vragen hebben. Zullen ze gezond zijn? Hoe verloopt de bevalling? Redden we het financieel? Na de eerste schrik verheugen de meeste ouders zich enorm op deze bijzondere gezinsuitbreiding. Bedenk dat het voor een twee- of meerling heel leuk is om samen vanaf de baarmoeder op te groeien. die ervaring maakt hun band heel speciaal!
Hoe verloopt een tweelingzwangerschap
Een twee- of meerlingzwangerschap duurt meestal korter. Het is daarom verstandig om in de eerste helft van de zwangerschap veel te regelen en aan te schaffen, omdat je dan nog redelijk fit en mobiel bent.
Onder begeleiding van de gynaecoloog
Als een meerlingzwangerschap is vastgesteld, krijg je een medische indicatie. Dit houdt in dat de verdere begeleiding van de zwangerschap en de bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog vallen en dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Ook zal je vaker op controle moeten komen dan bij een eenlingzwangerschap.
Bespreek ruim van te voren hoe jij en je gynaecoloog de bevalling zien. De helft van de meerlingen mag al snel na de bevalling naar huis, de andere helft verblijft nog enige tijd in het ziekenhuis.
Symptomen bij een tweelingzwangerschap
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur. Dit zal op voorschrift van een arts worden aangevuld.
Gezondheidsadvies
Probeer zo gezond mogelijk te eten. Melkproducten, volkoren brood, fruit en groente zijn de leveranciers van vitamines en mineralen. Wees zuinig met zout. Neem voldoende rust, ook overdag. Vermijd vet eten, koffie en scherpe kruiden. Begin eerder met zwangerschapsgym.
Babyuitzet bij de geboorte van een tweeling
Als je een tweeling krijgt, moet je ook wat meer spulletjes aanschaffen. Onderstaand een overzicht van de extra materialen die je nodig hebt:
Benodigdheden voor je baby
Natuurlijk heb je, naast de spullen uit het kraampakket, ook artikelen nodig om je baby te verzorgen. Zeker wanneer je voor het eerst een kind krijgt, weet je misschien niet zo goed wat je allemaal nodig hebt. In de lijst hieronder zie je wat je minimaal nodig hebt tijdens de eerste dagen.
Kraampakket
Of je nu thuis, in het ziekenhuis of kraamhotel bevalt, wij adviseren je om een kraampakket in huis te halen. In de kraamtijd zal de inhoud hiervan zeker van pas komen. Het pakket kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar en kan het onderstaande bevatten (verschilt per verzekeraar en de gekozen verzekeringsvorm of je het pakket krijgt vergoed):
- Bedzeil of matrasbeschermer
- 2 Kraammatrasjes
- 8 Celstofonderleggers
- 2 Pakken kraamverband
- 2 Netbroekjes
- Flesje alcohol 70%
- 10 Steriele gaasjes 10/10 cm
- 2 Pakjes steriele gaasjes: zestientjes
- 1 Pak watten
- 2 Navelklemmen
Te leen bij thuiszorgwinkels:
- Bedverhogers
- Ondersteek
Zelf aanschaffen
- Desinfecterende zeep, bij voorkeur in een handpompje
- Keukenrol
- Digitale thermometers, 1x voor moeder en 1 per baby (geen oorthermometers)
- 2 Emmers
- Enkele vuilniszakken
- Zacht toiletpapier
- Plastic zakjes voor wegwerpen maandverband
- Litermaat of bidon om te spoelen na het plassen
Babyuitzet
- 12 Rompertjes (maat 50 en 56)
- 12 Babypakjes of -setjes (maat 50 en 56)
- 4 Omslagdoeken of badcapes
- 2 Jasje
- 4 Mutsjes
- 24 Hydrofiel luiers
- 12 Hydrofiel washandjes
- 12 Spuugdoekjes
- Luiers wegwerp of katoen
- Babyzalf voor billetjes
- Aankleedkussen
- Babybadje met standaard
- Zeepvrije wasgel
- Haarborsteltje en kammetje
- Kartonnen nagelvijltje
- 1 Luieremmer
- 2 Wiegjes of ledikantjes
- 2 Matrasjes
- 4 Hoeslakentjes (bij voorkeur van katoen)
- 4 Moltons (matrashoezen)
- 4 Bovenlakentjes
- 4 Dekentjes (let op: geen dekbedje! Lees meerherover bij pagina 8 van het Kraamdagboek)
- 4 Metalen kruiken (goedgekeurd merk)
- 4 Katoenen of badstof kruikenzakken (niet gewatteerd)
- 2 Plastic lepeltjes
* Let op! Controleer de kruiken van tevoren altijd op lekkage, om brandwonden te voorkomen.
Raadpleeg voor vragen je kraamzorgconsulent.
Wassen
Babyspulletjes moeten voor gebruik worden gewassen. Gebruik daarbij geen wasverzachter, want hierin zit een stof die de huid van je baby kan irriteren.
Meer uren zorg
Indien je bent bevallen van een twee- of meerling en heb je thuiskraamzorg dan mag er 2 uur extra kraamzorg per dag worden ingezet.
Couveusenazorg
Ook levert Lunavi Kraamzorg couveusenazorg. Hier kun je gebruik van maken indien jouw kindje(s) in de couveuse hebben gelegen.
Op de site van NVOM vind je ook allerlei informatie betreffende meerlingen.