Welke vaccinaties krijgt mijn kindje?

Jonge baby's zijn uiterst kwetsbaar voor besmettelijke ziekten zoals bijvoorbeeld kinkhoest. Daarom is het belangrijk dat je kindje wordt ingeënt. Het consultatiebureau vertelt je hier meer over, maar wij geven je graag alvast een korte introductie. 

Je kindje laten inenten tegen gevaarlijke ziektes is erg belangrijk. Je kunt je baby vanaf de geboorte laten inenten bij het consultatiebureau. De eerste prik wordt gegeven als een kindje drie maanden oud is. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En welke vaccinaties krijgt je baby? Je leest er hier meer over. 

Waarom moet je kindje gevaccineerd worden? 

Allereerst, waarom is het zo belangrijk dat je kindje wordt gevaccineerd? Dit onderwerp laat vele vragen opwaaien, en vooral in deze tijd, zijn ouders misschien wel extra alert. Gelukkig is voor de meeste ouders het vaccineren van het kindje vanzelfsprekend. Maar er zijn ook ouders die vragen hebben of twijfels. Dit mag en is logisch. Je kunt deze vragen altijd bespreken op het consultatiebureau. Wel is de afgelopen decennia duidelijk bewezen en wetenschappelijk onderbouwd dat het laten vaccineren van je kindje vele voordelen met zich meebrengt. Wij zetten graag de voornaamste voordelen voor je op een rij: 

  • Vaccinaties beschermen je kindje tegen ernstige complicaties bij infectieziekten; 
  • Doordat kindjes gevaccineerd worden komen sommige infectieziekten, zoals polio en difterie, nog maar amper voor; 
  • Wanneer meer dan 95% van de mensen is ingeënt, treedt groepsbescherming op. Je beschermt dus niet alleen je kindje, maar ook anderen.  

Er kunnen natuurlijk wel lichte bijwerkingen ontstaan, zoals een rode huid of lichte koorts. Dit is niet ongewoon, en dus geen reden om je zorgen over te maken. Bij twijfel, bespreek ze met de verpleegkundige op het consultatiebureau. 

Vaccinaties van je kindje in de eerste elf maanden 

Wanneer je baby drie maanden is, ontvang je een uitnodiging voor de eerste inenting. Op dit moment worden er niet één, maar twee prikken gegeven. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op dit moment krijgt je baby ook de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte. Wanneer je tijdens jouw zwangerschap geen 22-wekenprik hebt gehad, dan krijgt je baby een extra DKTP-Hib-HepB-inenting bij twee maanden. Deze prik is vooral belangrijk om je kindje vroegtijdig te beschermen tegen kinkhoest. De Hib-HepB vaccinatie wordt herhaald bij de leeftijd van vijf en elf maanden.  

Deze vaccinatie beschermt je kindje tegen: 

  • Hepatitis B. Dit is een ontstekingsziekte van de lever; 
  • Hib-infectie. De Hib-ziekte ontstaat door besmetting met het Hib-bacterie. Meestal geeft dit klachten zoals verkoudheid en een bijholteontsteking. Je kindje krijgt tijdens de vijfde en elfde prik ook de pneumokokkenvaccinatie. Dit beschermt je baby tegen tien soorten pneumokokken, dit zijn bacteriën. Een besmetting met pneumokokken kan levensbedreigende gevolgen hebben, zoals een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of een ernstige longontsteking. 

Vaccinatie van je kindje bij veertien maanden  

Wanneer je kindje veertien maanden oud is, is het tijd voor de eerste BMR-inenting. De eerste keer wordt deze gegeven in combinatie met de prik tegen meningokokken A, C, W, en Y. Deze infecties zijn heel gevaarlijk. Ze kunnen een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging veroorzaken. Is je dochter of zoon alweer negen jaar oud? Dan wordt de BMR-inenting herhaald.  

De BMR-inenting beschermd tegen de volgende ziektes: 

  • Bof. De bof is een ziekte waarbij de speekselklieren onder het oor ontstoken raken. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus;  
  • Mazelen. De mazelen zijn zeer besmettelijk. Het geeft koorts en vlekken en in een ernstig geval kan er oor- of hersenvliesontsteking mee gepaard gaan; 
  • Rodehond. Dit is een besmettelijke ziekte waarbij griepachtige klachten en rode huiduitslag ontstaan. Soms kan het zorgen voor een tekort aan bloedplaatjes, een hersenontsteking of gewrichtsontsteking. Dit is vooral gevaarlijk bij ongeboren baby’s.  

Kom in contact met Lunavi Kraamzorg 

Wil je meer informatie over de vaccinaties van je kindje? Tijdens en na de kraamweek kun je met al jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau). Natuurlijk kun je voor meer informatie ook terecht op de website van Rijksoverheid. Hier vind je complete informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis