Warm weer en een baby: hoe ga je hiermee om? 

Met warm weer maak je je waarschijnlijk zorgen over het welzijn van je pasgeboren baby. Heeft mijn baby het te warm? Hoe kan mijn baby het beste slapen? En krijgt mijn baby wel genoeg vocht binnen? Allemaal vragen die opspelen als de temperaturen op gaan lopen. Lunavi Kraamzorg geeft antwoord op jouw vragen en vertelt jou hoe je om moet gaan met warm weer en je baby.

De zomers beginnen steeds warmer te worden in Nederland en oververhitting en uitdroging liggen daarbij op de loer. Waar je voorheen alleen rekening hoefde te houden met jezelf, moet je nu ook zorgen dat je baby het niet te warm heeft. Een baby kan zijn eigen temperatuur nog niet goed regelen en heeft ook nog weinig vochtreserves. 
 

De drie belangrijkste tips bij warm weer

Er is een aantal dingen waar je op moet letten als de temperaturen stijgen. Lunavi Kraamzorg geeft je enkele tips: 
 

  • Zorg voor een koele plaats in huis
    Eén van de belangrijkste tips die wij je kunnen geven, is op zoek te gaan naar een koele plek in huis. De zolder of een bovenkamer kunnen gloeiend heet worden en is dus geen geschikte plek voor een baby. Heb je in huis geen geschikte plek voor je baby? Dan kan je baby ook buiten liggen. Maar houd je baby te allen tijde uit de zon!
     
  • Pas de kleding aan op het weer
    Door middel van kleding kan je de temperatuur van je baby reguleren. In de zomer is het verstandig om je baby luchtige kleding aan te trekken, niet meer dan één laagje. Gebruik bij voorkeur katoenen kleding, want dit neemt transpiratievocht goed op. In de avond – als je baby gaat slapen – kun je kiezen voor een rompertje met een ruime slaapzak of een katoenen laken. Let wel op dat de slaapzak niet té groot is (het hoofdje mag er niet doorheen kunnen!).
     
  • Let op voldoende vocht
    Genoeg drinken is erg belangrijk tijdens de hitte, want door het warme weer verlies je veel vocht (transpiratie). Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kleine kindjes. Je baby zal dan ook meer drinken (voeding) nodig hebben dan gebruikelijk. Vergeet niet dat als je borstvoeding geeft, je ook zelf voldoende moet drinken.
  • Ga wel lekker naar buiten 
    Het is verstandig om met erg warm weer geen dekentjes of (hydrofiele) doeken tover de kinderwagen hangen, zorg voor voldoende ventilatie. Doe bij windstil weer of binnenshuis de kap omlaag voor voldoende ventilatie. Zorg dat jouw kindje het in de kinderwagen niet te warm heeft: niet in de volle zon zetten en gebruik een parasolletje! Ook het gebruik van een muskietennet over de kinderwagen is aan te raden. Deze netjes zorgen voor genoeg ventilatie maar er kunnen dan geen insecten bij jouw kindje komen. Koop wel een netje speciaal voor de kinderwagen. Probeer de warmste momenten van de dag te vermijden!

Kom in contact met Lunavi Kraamzorg

Wil je meer informatie over je baby en het warme weer? Aarzel niet en neem contact op met een medewerker van Lunavi. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met jouw kraamzorgconsulent van Lunavi Kraamzorg. Zij staat jou graag te woord en vertelt jou meer over het verzorgen van je baby. Uiteraard kun je deze én andere vragen ook stellen aan de kraamverzorgende die jou ondersteunt tijdens de kraamweek. Na de kraamweek kun je met jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau).

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis