Het krijgen van tandjes

Hoera! De eerste tandjes bij je kindje komen door. Maar hoe merk je dat en wat kun je doen om de pijn te verzachten? Lunavi Kraamzorg vertelt het jou. Lees meer informatie in dit blogbericht! 

Het krijgen van tandjes is een grote mijlpaal in de groei van je baby. Het zal even schrikken zijn als je de eerste witte puntjes ziet verschijnen, want dat betekent dat je kindje steeds groter wordt. Daarnaast kan je kindje er (veel) last van hebben. Lunavi Kraamzorg vertelt je meer over de eerste tandjes van je baby. 
 

Wanneer komen de eerste tandjes door?

Het is vooraf niet aan te geven wanneer je kindje de eerste tandjes zal krijgen. De ene baby krijgt eerder tandjes dan de ander, net als de ene baby er meer last van kan krijgen dan de andere baby. Gemiddeld krijgen de meeste baby’s de eerste tandjes tussen de vier en zeven maanden oud. Dit groeit door tot ongeveer drie jaar.
 

Hoe merk je dat de eerste tandjes opkomen? 

Meestal voelt je baby de tandjes al opkomen zonder dat ze zichtbaar zijn. Doordat ze nog niet zichtbaar zijn, kan het voor jou lastig zijn om te bepalen wat er aan de hand is als je kindje overstuur is. Gelukkig is er toch een aantal symptomen waar je het aan kunt merken. Zo kan je kindje chagrijnig zijn of wat humeurig gedrag vertonen, meer kwijlen dan normaal, een kauw- en bijtbehoefte hebben, weinig eetlust hebben en weinig drinken, slecht slapen en koorts. 
 

Wat kun je doen om de pijn te verzachten? 

Er is een aantal dingen die je als ouder kunt doen om de pijn te verzachten: 

  • Geef iets koels om op te bijten. Dit kan bijvoorbeeld een bijtring zijn die even in de koelkast heeft gelegen. 
  • Masseer voorzichtig het tandvlees van je kindje. Dit kan zachtjes met je vingers, wel alleen met goed gewassen handen. Ook is het mogelijk om speciale gel voor tandvlees te kopen bij de apotheek of drogisterij.
  • Veel aandacht geven. Een beetje meer aandacht en liefde geven helpt altijd. Dat zorgt ervoor dat je kindje de pijn even kan vergeten en de nodige troost heeft. 
     

Meer informatie over het krijgen van tandjes

Wil je meer informatie over het krijgen van tandjes? Aarzel niet en neem contact op met de JGZ verpleegkundige (of arts) van jouw GGD consultatiebureau. De verpleegkundige of arts kan jou meer informatie geven over de ontwikkeling van jouw kindje, zoals het krijgen van tandjes. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis