Als partner ondersteuning bieden

Hoera! Jij en je vrouw zijn in verwachting en krijgen een kindje. Van harte gefeliciteerd! Benieuwd hoe je als partner ondersteuning kunt bieden? Lunavi Kraamzorg vertelt het jou. Lees er meer over in dit blogbericht. 

Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd staat alles in het teken van de vrouw. Dit kan lastig zijn voor jou als partner, omdat het lijkt alsof jij op de achtergrond staat. Dat terwijl de rol van de partner net zo cruciaal is als van de vrouw. Lunavi Kraamzorg vertelt meer over hoe de partner ondersteuning kan bieden tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. 
 

Ondersteuning tijdens de zwangerschap

  • Wees betrokken
    Je partner moet tijdens de zwangerschap een aantal keer voor controle naar de verloskundige. Jij hoeft echt niet altijd mee, maar zorg wel dat je er zo veel mogelijk bij bent. Door regelmatig met je partner mee te gaan, zal je je meer betrokken voelen bij je baby. Zeker de eerste echo is heel speciaal om samen heen te gaan. Uiteraard moet je hierbij wel voldoen aan de geldende (corona)regels. 
     
  • Ondersteun haar in dagelijkse bezigheden
    Tijdens de zwangerschap is je vrouw en je baby erg kwetsbaar, daarnaast kost het dragen van een baby veel energie. Neem daarom een aantal huishoudelijke taken van haar over, zodat ze geen zware spullen hoeft te tillen en af en toe haar rust kan pakken. 
     

Ondersteuning tijdens de bevalling

  • Wees voorbereid 
    Als partner is het erg fijn om voorbereid te zijn op de bevalling. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrouw. Tijdens de bevalling kun je haar namelijk helpen bij het wegpuffen van de weeën en daarnaast ben je zelf voorbereid op wat komen gaat. 
     
  • Maak het aangenaam 
    Als partner is het heel belangrijk dat je rustig blijft, want als jij gespannen bent, kan dat overslaan op je vrouw. Daarnaast is het fijn als jij het zo aangenaam mogelijk kunt maken op de plek van de bevalling door bijvoorbeeld de temperatuur, het licht en de geluiden aan te passen. 
     

Ondersteuning tijdens de kraamtijd

  • Blijf een aantal dagen thuis
    Je vrouw is net bevallen en moet daar logischerwijs van bijkomen. Blijf daarom een aantal dagen thuis om je vrouw te helpen bij de verzorging. 
     
  • Registreer je kindje bij het gemeentehuis
    Binnen drie werkdagen moet je bij de gemeente aangifte doen van je baby (de geboortedag telt niet mee). Dit moet bij de gemeente waar je baby geboren is. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
     

Kom in contact met Lunavi Kraamzorg

Wil je meer informatie over hoe je als partner ondersteuning kunt bieden? Aarzel niet en neem contact op met een medewerker van Lunavi Kraamzorg, zoals de kraamzorgconsulente of de kraamverzorgende die jou ondersteunt tijdens de kraamweek. Je kunt ook contact opnemen met jouw verloskundigenpraktijk. Na de kraamweek kun je met jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau GGD).

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis