Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

Dé Provinciale Kraamzorg I Lunavi Kraamzorg staan in nauw contact met het RIVM, de GGD en Bo, de branche organisatie voor geboortezorg. Wij volgen hun adviezen en richtlijnen op.

Om verspreiding van dit virus te voorkomen, hebben wij zelf ook maatregelen genomen. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen (en de antwoorden daarop) voor jou op een rijtje gezet.

ZWANGERSCHAP

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het virus?

Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent met het virus, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij  kunnen je precies adviseren wat je in dit geval moet doen.

Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?

Ja hoor. Je kunt je gerust inschrijven voor kraamzorg. Om alle face to face-contacten te beperken kun je jezelf op dit moment alleen telefonisch inschrijven (013 – 303 25 00 / 0113 – 22 40 000) of via onze website. Op onze locaties of tijdens de inloopochtenden in het ETZ kun je je op dit moment niet inschrijven.

Komt de kraamzorgconsulent mij nog thuis bezoeken?

De kraamzorgconsulent komt weer voor het intakegesprek aan huis. We adviseren nog wel om de 1,5 meter afstand aan te houden om de risico's zoveel mogelijk te verkleinen (binnen 1.5 meter moet er een mondneusmasker worden gedragen, een chirurgisch mondneusmasker minstens type IIR wordt geadviseerd). Voorafgaand aan een huisbezoek wordt er een telefonisch triage uitgevoerd. Bij (verdenking op) Covid-19) in een gezin, een kraamzorgconsulent met corona of evt. capaciteitsproblemen wordt de intake via beeldbellen uitgevoerd.

BEVALLING

Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het virus?

Om precies te weten wat er wel en niet mag, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. In iedere regio gelden namelijk andere afspraken.

Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?

Wanneer de bevalling zich aankondigt, zal een medewerkster van ons planbureau een aantal extra vragen stellen. Zo zullen ze vragen of er bij jou of binnen je gezin symptomen of klachten zijn. Ook kan het zijn dat ze vragen naar je temperatuur, om zeker te weten of je wel of geen koorts hebt.

KRAAMTIJD

Krijg ik nog wel kraamzorg?

Wij zullen alles in het werk stellen om ook nu gewoon kraamzorg in te zetten. Daarbij zijn wij ook wel afhankelijk van de gezondheid van onze kraamverzorgenden, maar ook van jouw gezondheid of die van je gezinsleden. Onze kraamverzorgenden zullen wel een mondkapje dragen indien zij binnen 1,5 meter komen van een gezinslid of evt. indien er veel kraamvisite aanwezig is. Als jij, of iemand in jouw gezin besmet is met dit virus komt de kraamverzorgende voor de minimale zorg, de resterende zorg zal via beeldbellen worden geregeld. Ze zal dan een mondkapje en handschoenen dragen. Afhankelijk van de ernst is het mogelijk dat ze minder uren aanwezig zal zijn. Indien er niet voldoende beschermende materialen aanwezig zijn bij een besmetting met het coronavirus in een gezin wordt er geen kraamzorg geleverd. Hierbij volgen wiij de adviezen van het KCKZ: https://bit.ly/30qWN2y

Wat wordt er onder noodzakelijke zorg verstaan?

  • Het verrichten van de controles van kraamvrouw en pasgeborene.
  • Het geven van instructies aan de kraamvrouw en haar partner, indien deze aanwezig is.
  • Het ondersteunen bij en voorlichting geven over de (borst)voeding van de pasgeborene.
  • Zorgdragen voor de extra lichamelijke hygiëne, het kraambed en babybed.
  • Rapportage in het kraamdossier en aan de verloskundige.
  • Het geven van instructies aan de kraamvrouw en partner. Bij voorkeur zo min mogelijk contactmomenten dus beperkt contact met de partner en kies voor alternatief van instructie en voorlichting op afstand door bijvoorbeeld beeldbellen.
  • Het geven van Gezondheidsvoorlichting en Opvoeding (GVO)

Is het wel veilig om de kraamverzorgende te laten komen nu contact met anderen wordt afgeraden?

Onze kraamverzorgenden zijn gewend om heel hygiënisch te werken. Niet alleen nu, maar altijd. Ze zijn erin getraind en volgen hierin ook speciale protocollen.

Kan ik gewoon kraamvisite ontvangen?

Vanaf nu is kraamvistie weer welkom. 

Voorwaarden voor het bezoek zijn:

  • Voorkeur voor 1,5 meter afstand 
  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen

De uitgangspunten voor gezinnen met (een verdenking op) Covid-19 blijven onveranderd: kraambezoek is niet toegestaan.

Bezoek kraamhotel

In het kraamhotel zijn de partner en 2 volwassen bezoekers tegelijk welkom. In totaal mogen met de partner en de bezoekers, indien gewenst, maximaal 4 kinderen jonger dan 13 jaar aanwezig zijn (per volwassene maximaal 2 kinderen) , de bezoekers en evt. kinderen zijn welkom tot 21.00 uur. Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer per dag. Partner, broertje/zusje en bezoekers mogen natuurlijk ook geen Corona gerelateerde klachten hebben.

Aanwezigheid partus kraamhotel

Op de verlosafdeling en de geboortekamers van het kraamhotel mogen maximaal 2 begeleiders aanwezig zijn. Na de partus zijn er 2 bezoekers welkom.

Mondkapjesbeleid ETZ

Mond/neuskapjes blijven gehandhaafd als er binnen de 1,5 meter van de cliënt/patiënt wordt gewerkt.

Voor alle onderdelen van Fam geldt dat het vrij is om:

  • een neus/mondmasker te dragen als zij/hij dit wenst
  • aandacht kan vragen om 1,5 meter afstand te houden

Huiskamer en brasserie ETZ

De huiskamer en brasserie in het ETZ zijn weer open.

Mag ik nog wel borstvoeding geven?

Tot nu zijn er geen gegevens over de overdracht van het virus via moedermelk. Dat betekent dat je ook als je besmet bent met het virus gewoon borstvoeding mag blijven geven. Het is daarbij wel belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen.

Mag ik nog wel in het kraamhotel bevallen en/of verblijven?

Ja hoor. Je bent nog gewoon welkom in het kraamhotel. In het kraamhotel liggen geen patiënten die besmet zijn met het virus en onze kraamverzorgende zullen er, net als altijd, alles aan doen om jou een fijne kraamtijd te bezorgen.

Update 19 april 2022

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis