
Tips hoe zorgverleners rookgedrag bij ouders kunnen aankaarten

Meer dan 1 miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van het kind, zelfs als er alleen buiten wordt gerookt. Stoppen met roken is de énige manier om de gezondheid van het kind te beschermen. Als kraamverzorgende heb je een unieke positie om dit belangrijke onderwerp bespreekbaar te maken en ouders te motiveren voor een rookvrije toekomst.
Praktische tips uit de PUUR rookvrij-campagne
De landelijke campagne PUUR rookvrij, gelanceerd in 2022, richt zich op ouders met thuiswonende kinderen en moedigt hen aan om te stoppen met roken. Zoals kraamverzorgende Roxanne Broeks-Gäde treffend zegt: “Ik vind het een taak van de kraamverzorgende om een kindje rookvrij te laten opgroeien. Help ouders om de cirkel te doorbreken.”
Hier zijn enkele praktische tips om het gesprek over roken op een positieve en effectieve manier te voeren:
1. Vraag of ouders roken:
Als kraamverzorgende heb je vaak een vertrouwensband met het gezin. Begin het gesprek door op een rustige en respectvolle manier te vragen of de ouders roken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de kraamweek in een informeel gesprek tussen het verzorgen door. Dit geeft je de kans om het onderwerp aan te snijden zonder dat het als confronterend wordt ervaren.
2. Motiveer zonder te oordelen:
Benadruk de voordelen van stoppen met roken voor zowel de ouders als hun baby, maar vermijd daarbij veroordelende taal. Gebruik een motiverende gespreksvoering, waarin je begrip toont voor de uitdagingen van het stoppen met roken en tegelijk aanmoedigt door te benadrukken hoeveel gezonder hun kindje zal opgroeien in een rookvrije omgeving.
3. Verwijs naar begeleiding:
Informeer ouders over de mogelijkheden voor professionele hulp bij het stoppen met roken, zoals de ondersteuning die wordt aangeboden door de PUUR rookvrij-campagne. Leg uit dat begeleiding hun kansen op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroot en bied hun eventueel brochures of contactinformatie aan.
4. Voorkom terugval:
Bied aan om samen te werken met ouders om rookvrij te blijven. Je kunt bijvoorbeeld vervolgafspraken maken om te zien hoe het gaat en hen extra steun bieden bij moeilijke momenten. Dit continu contact kan helpen om terugval te voorkomen.
5. Werk samen met andere zorgprofessionals:
Overleg met andere betrokken zorgverleners, zoals de verloskundige of huisarts, om een gezamenlijk plan te maken. Dit zorgt ervoor dat ouders op verschillende momenten en van verschillende professionals consistente ondersteuning krijgen.
6. Informeer over derdehands rook:
Leg uit dat zelfs als ouders buiten roken, schadelijke stoffen achterblijven op hun kleding, meubels, en in huis. Deze derdehands rook kan nog steeds schadelijk zijn voor de gezondheid van hun baby. Zorg ervoor dat ouders zich bewust zijn van deze risico's en moedig hen aan om stappen te ondernemen om een volledig rookvrije omgeving te creëren.
Heb je vragen over hoe je dit gesprek kunt voeren?
Als kraamverzorgende bij Lunavi heb je de kans om een blijvende impact te maken op de gezondheid en het welzijn van de gezinnen die je begeleidt. Wil je meer weten over hoe je ouders kunt helpen bij het stoppen met roken? Bezoek de website van PUUR rookvrij voor meer informatie en handige hulpmiddelen: PUUR rookvrij voor professionals.
Wil jij ook bijdragen aan een gezonde toekomst voor ouders en kinderen? Kom werken bij Lunavi! Neem contact met ons op voor meer informatie of ondersteuning en ontdek onze vacatures via werken bij Lunavi. Samen zetten we ons in voor de gezondheid en het welzijn van de gezinnen die we begeleiden!