Hoe laat je je baby en huisdier aan elkaar wennen?

Wil je weten hoe je huisdier en je baby aan elkaar kunnen wennen? Lunavi Kraamzorg geeft enkele handig en nuttige tips voor tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Lees gauw meer informatie.

Jouw huisdier heeft waarschijnlijk al tijdens jouw zwangerschap door dat er iets aan de hand is. Dit kan spanning opleveren, omdat het dier aanvoelt dat er verandering aan zit te komen. Het is goed om tijdens je zwangerschap je huisdier voor te bereiden op de komst van de baby. Zo heeft je hond of kat de tijd om aan het idee te wennen. 

Nadat je baby geboren is, breekt er een hectische tijd aan. Er is een nieuw gezinslid geboren die veel aandacht van je vraagt. Dit is spannend en wennen. Dat geldt ook voor je huisdier. Het is maar afwachten hoe je huisdier op je baby gaat reageren. Daarom is het belangrijk dat je je baby en huisdier aan elkaar laat wennen. 
 

Tips tijdens de zwangerschap

  • Laat je huisdier kennismaken met babygeluiden
    Een baby maakt geluid en deze geluidjes zijn allemaal nieuw voor je hond of kat. Dit kan schrikken zijn, wat ervoor kan zorgen dat jouw huisdier onverwachts gaat reageren. Door tijdens je zwangerschap alvast audiofragmenten af te spelen, kan je dier daaraan wennen. 
     
  • Breng babygeuren in huis
    Net zoals geluiden, moeten je huisdieren ook wennen aan de geuren van je baby. Dit komt omdat huisdieren goed kunnen ruiken en dus verrast kunnen worden van een nieuwe geur. Laat je huisdier daarom tijdens je zwangerschap al snuffelen aan jou en aan eventuele babygeuren (badolie, verzorgingsproducten). 
     
  • Begin met afbouwen van aandacht 
    Je huisdier is nu nog de enige in huis en zal daarom alle aandacht van jou krijgen. Maar zodra de baby komt, gaat daar verandering in komen. Je baby eist veel aandacht en je huisdier zal daaraan moeten wennen. Begin alvast met het afbouwen van aandacht. 


Tips na de geboorte 

  • De eerst kennismaking
    Je huisdier heeft veel energie en het is verstandig als hij dat voor de ontmoeting kwijtraakt. Ga daarom eerst een grote wandeling maken of zorg voor een andere manier waarop je huisdier zijn energie kwijt kan. Begroet zodra je dier weer binnenkomt eerst je huisdier en laat hem daarna pas kennismaken met je baby.
     
  • Laat kraamvisite eerst je kindje groeten 
    Wanneer je baby is geboren, komen er waarschijnlijk veel familieleden en vrienden op bezoek. Dat kan overweldigend zijn voor je huisdier. Laat je kraamvisite eerst je kindje begroeten en daarna pas je huisdier. 
     
  • Forceer niets
    Het is belangrijk om niets te forceren. Laat je huisdier op zijn eigen tempo kennismaken met je baby. Als je blijft aandringen, dan kan dit juist averechts werken. Lees meer op https://www.sophia-vereeniging.nl/huisdieren/
     

Kom in contact met Lunavi Kraamzorg

Wil je meer informatie over je huisdier en je baby? Aarzel niet en neem contact op met een medewerker van Lunavi Kraamzorg. Je kunt ook contact opnemen met jouw kraamzorgconsulent. Zij staat jou graag te woord en vertelt je meer over het verzorgen van je baby. Uiteraard kun je deze én andere vragen ook stellen aan de kraamverzorgende die jou ondersteunt tijdens de kraamweek. Na de kraamweek kun je met jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau).

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis