Echo’s tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is al een avontuur op zich, maar de échte mijlpalen? Dat zijn vaak de echo’s! Voor het eerst naar je kleintje kijken terwijl het nog heerlijk groeit in je buik, wat een bijzonder moment. Maar wat houdt een echo precies in? Hoeveel krijg je er standaard? En wat als je nóg vaker een kijkje wilt nemen? Wij vertellen je er graag meer over!

 

Wat houdt een echo precies in?

Een echo laat je baby zien met behulp van geluidsgolven. Geen zorgen, die hoor je niet, maar ze maken wel een helder beeld van je baby, je baarmoeder en het vruchtwater. In het begin van de zwangerschap gebeurt dat meestal via een inwendige echo. Dat klinkt misschien spannend, maar het geeft de mooiste beelden. Later in je zwangerschap gaat het via de buitenkant van je buik. Alle medische en standaard echo’s worden gewoon vergoed via je basisverzekering. Zo kun je onbezorgd genieten van deze bijzondere momenten genieten.

De standaard echo’s

Termijnecho

De termijnecho is vaak de eerste officiële kennismaking met je kindje. Rond de 10-12 weken wordt je baby gemeten van kruin tot stuit. Zo wordt bepaald wanneer je bent uitgerekend. En natuurlijk wordt er ook even gekeken of het hartje klopt én of je een eenling of meerling verwacht. Spannend, toch?

Dertien weken echo

Sinds een aantal jaar kun je kiezen voor een extra controle rond de 13 weken. Dit is een uitgebreide echo waarin wordt gekeken hoe je baby zich ontwikkelt. Net als bij de 20-weken echo is dit een mooi moment om te zien hoe alles ervoor staat.

Twintig weken echo

Dit is misschien wel de meest uitgebreide echo. Je baby wordt helemaal van top tot teen bekeken, en dat duurt zo’n 30 tot 45 minuten. Hartje, hersenen, organen, rug: alles komt voorbij. Het doel? Uitsluiten van bepaalde afwijkingen en een goed beeld krijgen van de ontwikkeling.

Extra echo’s

Naast de standaard echo’s kan de verloskundige om medische redenen extra echo’s doen:

  • Vroege echo (6-7weken): bij bloedverlies, twijfel over hoe lang je zwanger bent, of als er een vermoeden is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Groeiecho: om te kijken of de baby goed groeit (hoofd, buik, benen) en om het vruchtwater te controleren. Zo kan de groei gevolgd worden.
  • Liggingsecho: Rond 35 weken om te controleren of de baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen over de echo’s? Aarzel niet en neem contact op met Lunavi Kraamzorg. Zij staan jou graag te woord en vertellen je meer. Maar, uiteraard kun je deze én andere vragen ook stellen aan jouw verloskundigenpraktijk.

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis