“Na bevalling had ik last van een wervelwind aan emoties”

Linda Heinen woont met haar man Hans, zoontje Lucas (1,5 jaar oud) en dochtertje Emma in Waalwijk. Emma is begin juli geboren – middenin de perikelen van het coronavirus. Welke invloed heeft dit op haar zwangerschap, bevalling én kraamtijd gehad? Ze vertelt er hier meer over.

Linda: “Mijn zwangerschap stond voor een groot gedeelte in het teken van het coronavirus. Ik ben zelf niet besmet geweest, maar het virus heeft wel een grote impact gehad op het verloop van mijn zwangerschap en de kraamtijd. Tijdens de zwangerschap zijn alleen de noodzakelijke controles doorgegaan, zoals de 20-wekenecho en de 28-wekenecho. Ook kon mijn man niet mee naar controles en echo’s, want hier mocht maar één persoon aanwezig zijn. Ik vond dat heel vervelend, want je wilt de zwangerschap samen beleven, óók de controles en de echo’s.”

Minder winkelen en minder contact met familie

Ben je zwanger, dan kun je je gedurende de zwangerschap volop storten op het shoppen van babykleertjes, verzorgingsspulletjes en spullen op de babykamer in te richten. Door het coronavirus was dit ook anders dan anders. Linda: “Toen ik zwanger was van Lucas, ons zoontje van anderhalf, heb ik volop gewinkeld. Ik nam er de tijd voor en ging geregeld op pad om babykleertjes en spullen voor de babykamer te kopen. Nu moesten we het winkelen zoveel als mogelijk beperken. Erg jammer! Daar kwam ook nog bovenop dat mijn moeder in België woont en niet naar Nederland mocht komen. Ik heb haar dan ook een hele poos niet kunnen zien. Dat vond ik wel pittig.” De zwangerschap verliep verder goed en Linda had nagenoeg geen lichamelijke klachten.

Keizersnede verliep vlot en voorspoedig

Emma is na 39 weken zwangerschap geboren via een geplande keizersnede. Deze vond plaats in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. “Mijn zoontje Lucas was een grote baby en moest daarom met een spoedkeizersnede worden gehaald. De kans was groot dat Emma ook groot zou zijn. Daarom hebben de verloskundige en gynaecoloog besloten dat Emma via een keizersnede ter wereld moest komen. Ditmaal was het een geplande keizersnede, waar ik mij in alle rust op voor kon bereiden. De bevalling verliep vlot en voorspoedig. Binnen mum van tijd was Emma geboren, een gezond meisje van 4,2 kilo. Mijn man was bij de keizersnede aanwezig en we hebben alles heel bewust meegemaakt. Ik vind het heel mooi als ik daaraan terugdenk!”

Wervelwind aan emoties

“De dagen erna waren heel anders, want ik heb mij in het ziekenhuis moederziel alleen gevoeld. Omdat Emma met een keizersnede is geboren, moest ik twee dagen in het ziekenhuis blijven. Mijn ouders, schoonouders en vriendinnen mochten door alle verscherpte coronamaatregelen haast niet op bezoek komen. Datzelfde gold voor mijn zoontje Lucas: hij mocht alleen tussen 17.00 en 19.00 uur op bezoek. Ik voelde mij eenzaam en ellendig, want ik wilde zo graag Emma laten zien aan alle familie en vrienden. Daarbij moest ik vanwege de keizersnede voldoende rust houden, waardoor ik Emma niet of nauwelijks zelf kon verzorgen. Dat vond ik verdrietig! Die twee dagen ging er een wervelwind aan emoties door mij heen.”

Hulp van kraamverzorgende Lisette

Gelukkig mochten Linda en Emma na twee dagen weer naar huis. Een uur na thuiskomst stond Lisette, kraamverzorgende bij Lunavi Kraamzorg, al op de stoep. Linda: “Lisette is een oudere dame die al heel wat ervaring in de kraamzorg had – in het verleden had ze zelfs gekraamd in Afrika. Lisette is een rustig persoon en kijkt de kat uit de boom, net als ik. We moesten de situatie eerst even aanvoelen, en daarna was het meteen goed. Tijdens de kraamweek heeft Lisette ons op allerlei vlakken geholpen. Ze hielp met de verzorging van Emma en deed haar samen met mij in bad. Ze voerde gezondheidschecks uit bij Emma en ze controleerde mijn buikwond. Daarnaast maakte ze het huis schoon, verschoonde ze het beddengoed en maakte ontbijt en lunch klaar. Ook ontfermde ze zich over ons zoontje Lucas. Hij was helemaal dol op Lisette. Ze speelde en kleurde met hem en ze betrok hem bij verschillende klusjes, zoals het poetsen van het huis. Dan gaf ze Lucas een schoonmaakdoekje en dan deed hij op zijn manier mee met het huis boenen.”

Buikwond ging open en Emma kwam niet aan

Gedurende de kraamweek traden er twee complicaties op. Linda: “Tijdens de kraamweek ging mijn buikwond een beetje open. Ik ben gewend om door te pakken en kan niet goed stilzitten. Lisette sprak mij hierop aan en zei dat ik écht mijn rust moest pakken. Wanneer ik namelijk te veel deed, dan ging de buikwond verder open. Door voldoende rust te nemen en veel op bed te blijven liggen, is de wond uiteindelijk snel hersteld. Daarnaast moesten we in de kraamweek extra letten op de voeding van Emma. Ze kwam na haar geboorte niet aan. Lisette zocht mee naar een oplossing en uiteindelijk bleek de oplossing simpel: ze had gewoon wat meer flesvoeding nodig om aan te komen. Emma was bij de geboorte wat groter en zwaarder, en ze had gewoon niet voldoende aan de voorgeschreven hoeveelheid flesvoeding. Gelukkig kwamen we daar op tijd achter.”

Fijne kraamweek, mede dankzij Lisette

“Wij hebben zeven dagen kraamhulp gehad. Eigenlijk hadden we recht op acht dagen, maar de achtste dag zou er een andere kraamverzorgende komen. Dit hoefde van ons niet, want Emma kwam aan en met mij en mijn buikwond ging het ook goed. We vonden het jammer om afscheid te moeten nemen van Lisette, maar het was ook goed zo. Mede dankzij Lisette hebben we een heel fijne kraamweek gehad, maar na afloop konden we met ons viertjes genieten van de resterende kraamperiode. Vanwege het coronavirus is de kraamvisite heel langzaam op gang gekomen, maar gelukkig mochten ouders, schoonouders en goede vrienden al gauw op bezoek komen. Inmiddels is Emma alweer enkele maanden oud en doet ze het hartstikke goed. Ze eet en slaapt goed en ze is een heel vrolijk kind. Een echte pretletter!”