Medewerkersverhaal

“In dat ene jaar leg je een basis die een leven lang meegaat. Dat is zó dankbaar.”

Annelies werkt als BabythuisZorg-medewerker en kraamzorgconsulent bij Lunavi en Dé Provinciale Kraamzorg. Na een carrièrestart op haar 40e is ze inmiddels doorgegroeid in meerdere functies. “Ik zie het niet als werk. Je gaat zorgen en iemand écht ontzorgen.”

De droom die bleef

Als kind wist ze al dat ze de kraamzorg in wilde, maar het kwam er lange tijd niet van. “Ik was huismoeder, totdat mijn jongste naar de middelbare school ging. Toen dacht ik: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer.” Ze volgde de verkorte opleiding tot kraamverzorgende bij Lunavi en begon in 2009. “Dat opleidingsjaar was intens, maar ook heel speciaal. Je kreeg van alles wat mee: van kraamhotel tot partusdiensten. Heel afwisselend.”

Ruimte voor extra uitdaging

In de jaren die volgden merkte Annelies dat juist de gezinnen met extra uitdagingen haar het meeste energie gaven. “Die complexiteit trok me. Toen BabythuisZorg opkwam in 2021, aarzelde ik geen moment.” Rond dezelfde tijd startte ze ook als kraamzorgconsulent. “Het kwam toevallig tegelijk op mijn pad. En ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te combineren.” Bij Lunavi krijgt ze die ruimte en dat is voor Annelies heel waardevol.

Structuur, rust en vertrouwen

Wat BabythuisZorg volgens haar zo uniek maakt, is de langdurige betrokkenheid. “Soms blijven we tot een jaar bij een gezin. In die periode bied je rust, structuur en vertrouwen. Mensen durven soms de deur niet meer uit, zijn ziek of overbelast. Dan ben jij het anker.”

BabythuisZorg is volgens Annelies echt iets anders dan kraamzorg. “We doen geen huishoudelijke taken, maar lopen mee in het dagelijkse ritme. Je helpt mensen om in te zien dat ze zelfstandig de zorg voor hun baby kunnen combineren met de rest van hun leven, stap voor stap. Want zorgen voor een baby kan echt ook heel leuk zijn.”

Een kameleon in de kraamzorg

Het werk vraagt om aanpassingsvermogen. “Je moet een kameleon zijn. Geen gezin is hetzelfde. Soms zijn mensen afwachtend, of zelfs wantrouwig omdat er eerder meldingen zijn gedaan. Maar al snel merken ze dat we er zijn om te helpen, niet om te oordelen.”

Meer dan zorgen alleen

Annelies vertelt dat er veel meer bij komt kijken dan enkel de zorg. “Je moet een luisterend oor zijn, dat staat voorop. Ieder verhaal heeft immers een eigen verhaal. Mensen proberen al het goeds uit een situatie te halen, maar soms lukt dat gewoon niet. En hoe bijzonder is het dan om daaraan mee te mogen helpen zodat het wél lukt.”

 

Juist doordat je langer bij een gezin blijft, kun je ook signalen oppikken die anders onopgemerkt blijven. “Soms ontdek je iets waar andere hulpverleners nog niet achter zijn gekomen. Dan kunnen we zorgen voor de juiste doorverwijzing, voor de moeder of het kind. Maar we zorgen er altijd voor dat het gezin goed wordt begeleid, zodat ze de juiste zorg krijgen en geholpen zijn voor de rest van hun leven.”

Van overnemen naar begeleiden

In BabythuisZorg doe je alles samen met ouders. Dat is het grote verschil ten opzichte van de kraamzorg. “In het begin wilde ik graag alles doen: eten maken, dingen uit handen nemen. Maar dat werkt niet op de lange termijn. Mensen moeten leren het zelf te kunnen. Dan groeit het zelfvertrouwen. En dat is precies wat veel ouders nodig hebben om later zelfstandig verder te kunnen.”

Samenwerken aan het begin van een leven

In BabythuisZorg werkt Annelies altijd samen met één of twee collega’s in een gezin. “Dat maakt dat je veel kunt overleggen en sparren. Je leert elkaar snel kennen en dat helpt om goede zorg te leveren.” Ook de steun vanuit Lunavi / Dé Provinciale Kraamzorg is volgens haar groot. “We hebben scholingen, fijne coördinatoren en een laagdrempelige groepsapp voor overleg. Je staat er nooit alleen voor.”

De afwisseling maakt het leuk

Annelies werkt nu 22 uur in BabythuisZorg en 12 uur als consulent. “Je hebt veel verschillende petten op. Maar die afwisseling maakt het juist leuk. Je blijft scherp doordat je meerdere kanten van het vak ziet.” Haar advies aan collega’s die ook willen doorgroeien? “Zeker een keer meekijken! Het is een hele andere tak van zorg, maar zó waardevol. En je hoeft niet te kiezen: de combinatie maakt het juist bijzonder.”

Dankbaarheid

Wat haar het meest raakt? “Als mensen zeggen: zonder jullie hadden we het niet gered. Dan weet je: ik heb echt iets betekend.” Ook benadrukt ze hoe belangrijk het eerste levensjaar van een kind is. “Dat is de periode waarin een baby zich het snelst ontwikkelt. Jij mag daarin bijdragen aan een veilige, liefdevolle start. In dat ene jaar leg je een basis die een leven lang meegaat. Dat is zó dankbaar.”

Ben jij benieuwd naar het werk in BabythuisZorg of wil je net als Annelies doorgroeien binnen de kraamzorg? Bekijk onze vacatures en opleidingsmogelijkheden of neem contact met ons op!