
“Ik zie elk borstvoedingstraject als een puzzel.”

Wat begon als een tussenstap, groeide uit tot een loopbaan vol toewijding. Jolanda startte in 1996 als kraamverzorgende en wilde eigenlijk doorleren voor verpleegkundige. “Maar ik was uitgeloot, dus ik dacht: ik ga tijdelijk de kraamzorg in.” Die tijdelijke stap werd een blijvertje. Inmiddels is ze al jaren een vaste waarde binnen Dé Provinciale Kraamzorg | Lunavi Kraamzorg. Als Lactatiekundige IBCLC, praktijkbegeleidster én kraamzorgconsulent vult ze haar dagen met volle aandacht voor ouders en collega’s. “Alles bij elkaar kan ik mijn dagen goed vullen. Ik houd m’n agenda goed bij,” lacht ze.
Een fascinatie voor borstvoeding
Twintig jaar geleden begon Jolanda met de opleiding voor Lactatiekundige IBCLC om vervolgens het internationaal examen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant te maken. “Ik heb een grote interesse in het thema borstvoeding. Het is een heel mooi natuurlijk proces en het loopt bij iedereen zo verschillend.” Jolanda kan na haar internationale examen wereldwijd aan de slag als Lactatiekundige IBCLC, maar ze kiest voor De Provinciale Kraamzorg | Lunavi Kraamzorg.
De lactatielijn, voor alle borstvoedingsvragen
Jolanda’s werkweek is veelzijdig én goed gevuld. Ze vormt samen met collega Miranda het vaste team achter de lactatielijn. “Miranda en ik begonnen jaren geleden samen met de opleiding en inmiddels zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. We zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 11.30 uur telefonisch bereikbaar voor alle vragen van nieuwe ouders rondom borstvoeding. Soms volgen we cliënten meerdere dagen op en doen we ook consulten aan huis.”
Een spil in de zorg: voor ouders én collega’s
De lactatielijn is niet het enige werk dat Miranda en Jolanda samen doen. Ook regelen ze informatieavonden voor zwangeren, sluiten ze aan bij regionale overleggen en organiseren ze het initiatief ‘Moeders treffen moeders’, een laagdrempelig inloopmoment waar ouders terechtkunnen met vragen. Buiten haar werk als Lactatiekundige IBCLC is Jolanda ook kraamzorgconsulent én praktijkbegeleidster. “Als praktijkbegeleider ben ik met mijn collega’s praktijkbegeleiding het eerste aanspreekpunt voor kraamverzorgenden in opleiding. Ik begeleid ze tijdens hun leerproces en help ze groeien in hun vak.” Daarnaast verzorgt ze samen met Miranda ook de borstvoedingstrainingen voor collega’s. “We delen veel kennis, maar het is vooral ook heel leuk om te doen. Alles bij elkaar kan ik mijn dagen goed vullen,” zegt ze met een glimlach.
Jolanda’s boodschap aan nieuwe ouders
Jolanda’s grootste tip? “Spreek je verwachtingen over borstvoeding naar elkaar uit tijdens de zwangerschap. En loop je na de geboorte ergens tegenaan, zoek dan gelijk contact. Wacht niet tot je emmer overloopt. Het is beter dat je vroegtijdig contact opneemt, dan dat je uiteindelijk een heel traject in moet.” Ze benadrukt dat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat. “Ga ervan uit dat investeren erbij hoort, neem je tijd ervoor. Het is niet altijd baby aanleggen en klaar. Maar uiteindelijk kun je daar heel mooi de vruchten van plukken.”
"Ik hoop dat ze doorgaan, maar de keuze is aan hen."
Wat Jolanda het mooiste vindt aan haar werk? “Dat je ouders de informatie en tools kunt geven waardoor ze een goede keuze kunnen maken. Ik hoop natuurlijk dat ze doorgaan met borstvoeding. Als ik dan berichtjes krijg dat het is gelukt, word ik zó blij. Ik heb eens een consult gehad bij iemand die er helemaal doorheen zat. Die kon ik helpen, en een jaar later gaf ze nog steeds borstvoeding. Dan weet je: je hebt echt iets kunnen betekenen.”
Leren voor jezelf én voor anderen
Zelf volgt Jolanda regelmatig scholing. “Je moet je titel iedere vijf jaar verlengen met geaccrediteerde punten. Vaak doen we dat via webinars of soms live scholing.” Ze kiest onderwerpen op basis van de praktijk: “Laatst merkten we bijvoorbeeld veel vragen over de overgang van borstvoeding naar het drinken uit een fles, omdat dit soms moeizaam verloopt. Dan volgen we daar een verdiepende training over. Of wanneer er een beleid wordt gewijzigd. We proberen goed up-to-date te blijven, zodat we dat ook weer mee kunnen geven aan collega’s én cliënten.”
Die actualiteit deelt ze ook via trainingen aan alle collega’s, in nieuwsbrieven en in overlegmomenten met de aandachtfunctionarissen borstvoeding. “Zo blijft het onderwerp op de agenda binnen de verschillende teams en kijken we ook bij welke onderwerpen hun behoeften liggen. We hopen de lijntjes kort te houden, zodat we ook bij collega’s een laagdrempelig adviespunt zijn.”
Samen puzzelen met collega’s
De samenwerking met kraamverzorgenden ziet ze als essentieel. “Het is superleuk om met iemand te brainstormen: wat heb je gedaan, wat kun je nog doen? Samen kom je tot een goed plan. We hebben zoveel kennis in huis bij onze kraamverzorgenden. Dat is echt bijzonder om te zien.” Die samenwerking komt volgens Jolanda het beste tot zijn recht wanneer iedereen zijn eigen expertise inbrengt en ze samen zoeken naar de beste zorg. “De kraamverzorgende kent het gezin goed. Wij hebben de specifieke kennis over borstvoeding. Samen met de cliënt kijken we wat er mogelijk is en hoe we de beste aanpak vinden. Dat is superleuk om te doen. Ik zie elk borstvoedingstraject als een puzzel. En als alle stukjes op hun plek vallen, geeft dat zo’n mooi resultaat. Als de moeder blij is, heeft dat ook zijn weerslag op de baby, partner en omgeving. Dat maakt dit werk zo bijzonder.”
De veelzijdigheid van de kraamzorg
Wat maakt Jolanda’s werk bij De Provinciale Kraamzorg | Lunavi Kraamzorg zo speciaal? “De diversiteit aan mensen. Geen enkele situatie is hetzelfde. Je komt achter veel verschillende deuren, maar je bent er altijd om mensen te helpen. Dat zit gewoon in ons, anders ga je de kraamzorg niet in,” lacht Jolanda.
En tot slot, wat zou ze zeggen tegen iemand die twijfelt over het vak van Lactatiekundige IBCLC? “Doen! Als je daar al over nadenkt, dan moet je dat zeker doen. Het is heel dankbaar werk.”
Ben je ook benieuwd geworden naar werken in de kraamzorg? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op!