Verzorging van je kindje

Vanaf het moment dat je kindje is geboren, heeft jouw baby verzorging nodig. Van het verschonen van luiers en het in bad gaan, tot het knippen van de nageltjes en het verzorgen van de navel. Lunavi Kraamzorg vertelt je graag waar je op moet letten bij de dagelijkse verzorging van je baby.

Navel verzorgen

Bij de geboorte van je kindje wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.

Luiers verschonen

Heeft je kindje gepoept of geplast, dan verschoon je steeds opnieuw de luier. Je kan hierbij gebruikmaken van wegwerpluiers of wasbare luiers – allebei deze luiers hebben voor- en nadelen. Dagelijks verschoon je zo’n zes tot zeven keer de luier van je kindje. Sommige kindjes hebben last van luieruitslag, waardoor de billen rood en geïrriteerd zijn. Dit kan geen kwaad, maar je kindje kan hier wel last van hebben. Luieruitslag kan je voorkomen door de luier geregeld te verschonen en de billen goed af te drogen. Je kan de geïrriteerde huid ook behandelen met een luierzalf.

In bad doen

De kraamverzorgende van Lunavi Kraamzorg geeft je begeleiding bij het in bad doen van je kindje. Zodra de kraamverzorgende afscheid heeft genomen, is het best spannend om je kindje in bad te doen. De meeste baby’s vinden het heerlijk in bad, want het doet hen denken aan de tijd in de baarmoeder. De eerste maand hoeft je kindje maar één tot twee keer per week in bad. Babyhuidjes zijn erg gevoelig. Ga daarom voorzichtig om met het gebruik van huidproducten als zeep, shampoo en lotion. Droog je baby voorzichtig af en zorg dat alle huidplooien goed droog zijn.

Haartjes verzorgen

De hoofdhuid van jouw kindje is dun en gevoelig. Zorg daarom dat je alleen gebruikmaakt van speciale babyshampoos. Hiermee voorkom je huidirritaties als berg. Wanneer je de haartjes van je baby wil kammen, dan gebruik je een babyborsteltje of babykammetje. Het is niet aan te raden om haarelastiekjes of schuifjes te gebruiken, want deze zitten niet lekker en kunnen gevaarlijk zijn wanneer je kindje de haarelastiekjes in de mond stopt.

Nageltjes knippen

De vinger- en teennagels van je kindje groeien hard. Wanneer je kindje lange nagels heeft, dan kan hij zichzelf daarmee verwonden. Het is daarom belangrijk om de nageltjes kort te houden. Tot zes weken na de geboorte kan je de nagels bijhouden door ze te vijlen of af te bijten. Na die tijd kan je de nageltjes knippen met een speciaal nagelschaartje.

Oortjes en oogjes schoonmaken

Soms heeft je kindje vieze oortjes of vieze oogjes. Hoe moet je hiermee omgaan? Het advies is om zoveel mogelijk van de oortjes af te blijven en wattenstaafjes te vermijden. Je mag enkel de buitenzijde en binnenkant van de oorschelp schoonmaken. Gebruik hiervoor een watje met water. Heeft je kindje vuile oogjes, dan kan je dit schoonmaken met een watje dat in (gekookt en afgekoeld) water is gedrenkt. Je mag ook water uit de stromende kraan gebruiken. Veeg je de ogen schoon, pak dan na iedere keer een nieuw watje. Veeg van buiten naar binnen (naar de neus toe). Heeft je kindje geïrriteerde ogen, dan kan je het beste advies inwinnen bij de kraamverzorgende of huisarts.

Tandjes poetsen

De meeste kindjes krijgen na vijf of zes maanden hun eerste tandjes. De doorgekomen tandjes kan je verzorgen met een babytandenborstel en babytandpasta. Ga voorzichtig te werk en laat je kindje soms ook zelf spelen met de tandenborstel. In de eerste twee levensjaren van je kindje is het voldoende om één keer per dag de tanden te poetsen.

Wij staan voor je klaar

Liever iemand
persoonlijk spreken?
Geen probleem!

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze
vacature van Lunavi?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Lunavi Kraamzorg