Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

Dé Provinciale Kraamzorg en Lunavi Kraamzorg staan in nauw contact met het RIVM, de GGD en Bo, de branche organisatie voor geboortezorg. Wij volgen hun adviezen en richtlijnen op.

Om verspreiding van dit virus te voorkomen, hebben wij zelf ook maatregelen genomen. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen (en de antwoorden daarop) voor jou op een rijtje gezet.

ZWANGERSCHAP

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het virus?

Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent met het virus, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij  kunnen je precies adviseren wat je in dit geval moet doen.

Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?

Ja hoor. Je kunt je gerust inschrijven voor kraamzorg. Om alle face to face-contacten te beperken kun je jezelf op dit moment alleen telefonisch inschrijven (013 – 303 25 00 / 0113 – 22 40 000) of via onze website. Op onze locaties of tijdens de inloopochtenden in het ETZ kun je je op dit moment niet inschrijven.

Komt de kraamzorgconsulent mij nog thuis bezoeken?

In veel situaties komt de kraamzorgconsulent voor de intake weer aan huis. Bij (verdenking op) besmetting zal de intake worden uitgesteld of telefonisch plaatsvinden. Onze kraamzorgconsulenten zullen telefonisch contact met je opnemen. In sommige situaties zullen ze proberen om het intakegesprek naar een latere datum te verplaatsen. Uiteraard moeten we nog even afwachten of ze dan wel thuis plaats kunnen vinden.

BEVALLING

Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het virus?

Om precies te weten wat er wel en niet mag, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. In iedere regio gelden namelijk andere afspraken.

Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?

Wanneer de bevalling zich aankondigt, zal een medewerkster van ons planbureau een aantal extra vragen stellen. Zo zullen ze vragen of er bij jou of binnen je gezin symptomen of klachten zijn. Ook kan het zijn dat ze vragen naar je temperatuur, om zeker te weten of je wel of geen koorts hebt.

KRAAMTIJD

Krijg ik nog wel kraamzorg?

Wij zullen alles in het werk stellen om ook nu gewoon kraamzorg in te zetten. Daarbij zijn wij ook wel afhankelijk van de gezondheid van onze kraamverzorgenden, maar ook van jouw gezondheid of die van je gezinsleden. Als jij, of iemand in jouw gezin besmet is met dit virus kan de kraamverzorgende misschien niet komen, omdat er geen beschermende middelen beschikbaar zijn. Momenteel zijn er grote tekorten aan beschermende middelen in Nederland. Ben je flink verkouden dan komt de kraamverzorgende nog wel. Ze zal dan een mondkapje en handschoenen dragen. Ook is het mogelijk dat ze minder uren aanwezig zal zijn.

Nu steeds meer mensen in Nederland besmet raken, kan het zijn dat ook onze kraamverzorgenden het virus oplopen. Uiteraard worden zij dan niet meer ingezet in de kraamzorg. Hierdoor kan het gebeuren dat wij niet voldoende kraamverzorgenden beschikbaar hebben om alle zorg te bieden. In dat geval zullen wij de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdelen over alle kraamgezinnen. Dit betekent dat je dan minder en korter zorg zult ontvangen dan het aantal uren dat je aangevraagd hebt.

Is het wel veilig om de kraamverzorgende te laten komen nu contact met anderen wordt afgeraden?

Onze kraamverzorgenden zijn gewend om heel hygiënisch te werken. Niet alleen nu, maar altijd. Ze zijn erin getraind en volgen hierin ook speciale protocollen.

Kan ik gewoon kraamvisite ontvangen?

Het advies voor kraamvistie thuis blijft dat men voorzichtig moet zijn voor wat betreft het aantal bezoekers tijdens de kraamweek als de kraamverzorgende aanwezig is (alleen indien er geen (verdenking op) besmetting is!). Dit is voor de pasgeborene, het gezin, maar ook voor de kraamverzorgende.

Voorwaarden voor het bezoek zijn:

  • 1,5 Meter afstand moet mogelijk zijn
  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen
  • NB. De voorkeur blijft, dat de kraamvistie komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.

In het kraamhotel zijn de partner en de ouders altijd welkom (mits deze personen niet ziek of verkouden zijn). Broertjes en zusjes zijn dagelijks welkom tussen 14.00 en 20.00 uur. Op zaterdag en zondag mag tussen 11.00 en 12.00 uur 1 extra bezoeker langskomen.

Wanneer komt de verloskundige langs?

De verloskundige zal na de bevalling telefonisch contact houden met het gezin en met de kraamverzorgende. Indien er geen (verdenking op) besmetting is zal zij 1 maal in de kraamperiode langskomen.

Mag ik nog wel borstvoeding geven?

Tot nu zijn er geen gegevens over de overdracht van het virus via moedermelk. Dat betekent dat je ook als je besmet bent met het virus gewoon borstvoeding mag blijven geven. Het is daarbij wel belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen.

Mag ik nog wel in het kraamhotel bevallen en/of verblijven?

Ja hoor. Je bent nog gewoon welkom in het kraamhotel. In het kraamhotel liggen geen patiënten die besmet zijn met het virus en onze kraamverzorgende zullen er, net als altijd, alles aan doen om jou een fijne kraamtijd te bezorgen.