Maja Verhoeven, kraamverzorgende Lunavi, gaat weer naar Gambia

De koffers staan gepakt om samen met Joost van 21 januari tot 1 april a.s. naar Gambia te gaan. Deze keer ook om een beetje vakantie te houden. Helemaal zal dat niet lukken want er zijn weer heel veel dozen met spullen onderweg naar Gambia om daar weer te worden verdeeld.

Afgelopen oktober en november zijn razend druk geweest, maar ik heb alle scholen kunnen bezoeken om het schoolgeld weer te betalen voor de ruim 40 sponsorkinderen. Ik heb een auto gesponsord gekregen waar ik heeeeeel erg blij mee ben. Hij zal gebruikt worden door mij als ik in Gambia ben. Als ik niet in Gambia ben wordt hij gebruikt om vrouwen, die bevallen in mijn kliniek, eventueel naar een van de grote ziekenhuizen te brengen. Verder kunnen de ziekenhuizen en vroedvrouwen nu met meer regelmaat hun medische spullen ontvangen. Lees meer.....

 

Heel mooi is het samenwerkingsverband met 3DGam. Een geregistreerde organisatie die wordt gesponsord door Gambianen die in het buitenland wonen. Een organisatie die geen connecties heeft met politiek of religie en die ook de mensenrechten hoog in het vaandel hebben staan. Zij proberen het onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren. Ik ben samen met hen een aantal dagen op pad geweest en gezien dat er op het gebied van de distributie van medische goederen heel veel fout gaat. Heel veel medische goederen worden, goed bedoeld, op de verkeerde plaats afgeleverd door de vele hulporganisaties die in Gambia werkzaam zijn. De dag nadat ik met hen op pad ben geweest om een tiental ziekenhuizen te bezoeken, krijg ik een keurig rapport wat er mis gaat, maar ook wat ieder ziekenhuis of hulppost nodig heeft. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat dit een goed samenwerkingsverband gaat worden. Het blijft droevig gesteld met de verloskamers in de ziekenhuizen. Vrouwen moeten soms op de vloer bevallen en vaak is er geen gelegenheid om na de bevalling te douchen of te wassen. Verder zijn er zelfs in de grotere ziekenhuizen geen couveuses, en als ze er al zijn werken ze vaak niet. En de kennis om ze te repareren is er meestal niet. Er zijn speciaal voor Afrika simpele couveuses ontwikkeld. De HEBI (google er maar eens op) deze couveuses zijn heel eenvoudig, maar heel doeltreffend in gebruik. Graag zou ik er het komende jaar voor willen zorgen dat er een aantal van deze couveuses naar Gambia kunnen. Een groot streven omdat ook mijn andere projecten door moeten gaan.

De moeder- en kindzorg in Gambia blijft me enorm aan het hart gaan. Ook daar heeft een moeder en kind recht op goede medische zorg. Ook daar houdt een moeder van haar pasgeboren kindje.

Sinds kort heb ik een eigen website www.majaingambia.nl Ik hoop hier regelmatig een blog op te schrijven. Dus neem daar eens een kijkje. Ik hoop dat ik nog lang de kracht en gezondheid mag hebben om daar, samen met zoveel mogelijk anderen, een helpende hand te bieden.

Warme groet,

Maja Verhoeven