Maandelijks Centering Pregnancy in Roosendaal

Vanaf april / mei 2017 is Lunavi Kraamzorg gestart met het mede begeleiden van zwangeren via Centering Pregnancy. Een prachtig initiatief. Voor meer info zie: https://www.centrumvoorverloskunde-roos.nl/nieuws/centering-pregnancy. Onze kraamverzorgende Winanda vertelt je graag over de voorbereidingen:

Samen met collega Ilse, ga ik met de verloskundige van verloskundigenpraktijk "Roos" uit Roosendaal de Centering Pregnancy verzorgen in Roosendaal. Om deze avonden te kunnen verzorgen, hebben wij afgelopen week deel genomen aan de tweedaagse training Centering Pregnancy in De Bilt. De training werd verzorgd door Katja van Groesen en Anne Bedaux. Aan deze training namen 10 verloskundigen, 4 kraamverzorgenden en 1 administratief medewerkster van een verloskundigenpraktijk deel. Het was een ontzettend leuk en gezellig gezelschap.

We hebben deze twee dagen ontzettend veel van Katja en Anne geleerd, maar ook van elkaar. Het belangrijkste wat we geleerd hebben is dat wij op de avonden niet alle informatie gaan geven. Maar dat we de zwangere zelf mee laten denken, vragen aan elkaar stellen en ervaringen met elkaar delen, en zo zelf tot een oplossing of antwoord te komen over het onderwerp.

De onderwerpen zijn onder andere de bevalling, ondersteuning partner, borstvoeding, flesvoeding enzovoorts. Door de zwangere zelf mee te laten denken, zijn ze veel meer betrokken bij het onderwerp. Door die betrokkenheid voelen ze zich veel zelfverzekerder. Vooral als ze merken, zelf over het onderwerp na te denken, zelf met de antwoorden te komen. Dat de betrokkenheid en zelfvertrouwen, een goed effect kan hebben op het verloop van de bevalling. Natuurlijk wordt de partner ook bij bepaalde onderwerpen betrokken, zodat ook deze goed voorbereid is op alles wat komen gaat, en betrokken is.

Aan het eind van het bespreken van het onderwerp, vatten wij alles samen en vullen het

aan met onze eigen informatie. Het fijne van deze avonden is dat je buiten de normale controle bij de verloskundige, met andere zwangere kunt praten over onderwerpen die betrekking hebben op de bevalling en de tijd daarna. Zodanig dat de zwangeren hun ervaringen, vragen samen kunnen delen.

Wij hopen daarbij een steentje bij te dragen, om daar samen met de zwangere over te praten.

Zodat de zij zich goed en op een fijne manier kan voorbereiden op de bevalling en de tijd daarna.

En daar met vol vertrouwen naar toe kan leven.

Wij zijn erg enthousiast en hebben er ontzettend veel zin in om deze avonden te mogen verzorgen. Het zal zeker een aanvulling zijn op ons werkplezier als kraamverzorgster. En de training heeft ook mij verrijkt met informatie die ik weer kan gebruiken in het werk als kraamverzorgster.

Winanda, Kraamverzorgende Lunavi Kraamzorg